Hervormde Gemeente Arnemuiden -

Vóór elkaar…

Inhoudsopgave

 

Doel

Het doel van de Werkgroep is om er te zijn vóór elkaar, dat wil zeggen zowel binnen onze kerkelijke gemeente maar ook daarbuiten. Het houden van acties heeft een tweeledig doel, de onderlinge band binnen de gemeente verstevigen en geld verzamelen voor het gekozen project.

Wij zijn blij dat we voor de komende twee jaar weer een werkgroep hebben kunnen formeren. Een leuke enthousiaste groep mensen die zijn best gaat doen om een mooi bedrag op te halen voor de kerkgebouwen en voor het nieuw gekozen doel ZOA m.b.t. de problematiek in Syrië. We zullen proberen het hele jaar door verschillende acties op te zetten, zoals bijvoorbeeld de knipmiddag/avond en de boekenmarkt. Houdt u de kerkbode en de site in de gaten welke acties er gepland staan!

Veiligheid en hulp voor Syrische kinderen

De grootste vluchtelingencrisis op dit moment vindt plaats in Syrië. Al ruim vijf jaar vluchten Syriërs de grenzen over, in totaal zijn meer dan 4 miljoen mensen gevlucht.

Het leven in een vluchtelingenkamp is vaak heftig. Vooral kinderen hebben het vaak zwaar. Ze zijn soms getraumatiseerd, uitgebuit of misbruikt. ZOA laat hen weer even kind zijn. De jarenlange oorlog in Syrië kostte inmiddels duizenden kinderen het leven. Nog altijd wonen in dit gespleten land ongeveer 7.5 miljoen kinderen die dagelijks te maken hebben met angst en stress. Een heftige situatie, voor zowel de jonge jongens en meiden als ook voor hun ouders.
In de kampen is veel geweld, sociale structuren zijn gebroken en waarden en normen zijn verdwe-nen. Vooral voor kinderen is het leven in zo’n kamp moeilijk; ze hebben vaak één of twee ouders verloren en daardoor extra kwetsbaar voor soms misbruik en exploitatie. Ook kunnen de kinderen niet naar school en hebben ze weinig te doen. Tienerjongens worden daarom vaak ingezet om geld voor de familie te verdienen.

Veel Syrische vluchtelingen verblijven daarom niet in de kampen, maar in de steden waar ze in gebouwen wonen die een slechte conditie hebben. De meeste families zijn erg arm. Ze hebben geen inkomen en zijn daarom afhankelijk van (voedsel)hulp. De situatie voor deze vluchtelingen en hun kinderen is daarom vaak erg uitzichtloos.

We willen de Syrische kinderen en hun families in en buiten de kampen helpen. Dat doen we o.a. in de plaats Mhardeh ongeveer 75 kilometer te noorden van de zwaar getroffen stad Homs.

Met dit project waar willen we de 200 kinderen 3 maal per week een veilig plek bieden. Waar goed onderwijs wordt gegeven en de kinderen een lunch krijgen. In deze Child Friendly Spaces in Syrië laten we kinderen weer even kind zijn in een veilige omgeving. Ook bieden we ze hulp om hun trauma te verwerken.

In een wereld vol conflicten, onrecht, armoede en rampen wil ZOA bijdragen aan tekenen van hoop en herstel.

Dat doen we door ons in te zetten voor hulp, hoop en herstel voor mensen die slachtoffer worden van een natuurramp of gewapend conflict. We bieden noodhulp en werken daarnaast met de lokale gemeenschap aan wederopbouw. Zo zetten we er ons samen voor in dat mensen weer zelfstandig kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Het christelijk geloof is daarbij onze motivatie.

De volgende activiteiten worden in de komende tijd georganiseerd:

 

Toekomstige Acties

 

Verjaardagskalender

Uw/jouw foto op de verjaardagskalender?  De werkgroep ‘Voor Elkaar’ wil een verjaardagskalender laten maken maar niet zomaar één. Op deze kalender willen we mooie foto’s van Arnemuiden en omgeving laten afdrukken en daarom maken we er een wedstrijd van. Iedereen mag foto’s insturen en de mooiste komen op de kalender terecht!

 • Lever uw mooiste foto(s) van Arnemuiden en omgeving aan
 • Kijk bij de selectie ook naar de seizoenen zodat we bij elke maand een toepasselijke foto kunnen toevoegen
 • De kwaliteit van het origineel moet minimaal 3 mb zijn.
 • Stuur een kopie van het origineel in een lagere kwaliteit (max 1 mb) in voor 15 augustus naar voorelkaar@hervormdarnemuiden.nl. De werkgroep zal de mooiste foto’s selecteren en dan kan het origineel aangeleverd worden.
 • Op de startdag zal de kalender gepresenteerd worden en op die dag kunnen mensen intekenen voor deze verjaardagskalender. De prijs wordt € 10,-. Na de startdag weten we hoeveel belangstelling er is en hoeveel kalenders er gedrukt worden.

Veel succes met het maken van of het zoeken naar een mooie foto!

 

Afgelopen acties

De Boekenmarkt

Met een tevreden gevoel kunnen we terugkijken op de boekenmarkt! Er zijn die dag heel wat boeken en andere producten  verkocht en het was gezellig druk! Mede dankzij u hebben wij het mooie bedrag van €1880,- opgehaald. We willen iedereen bedanken die meegeholpen heeft om deze dag tot een succes te maken!

De Kinderkledingbeurs

Op zaterdag 15 april jl. was zaal I omgebouwd tot een heuse “kinderkledingwinkel”. Het was de eerste keer dat de Werkgroep voor Elkaar een tweedehands kinderkledingbeurs heeft georganiseerd. We waren dan ook enorm benieuwd of de beurs een succes zou worden. Maar de opkomst was boven verwachting, veel kopers stonden om 9.00 uur al voor de deur te wachten. En wat is er veel kleding ingebracht en verkocht. De opbrengst van deze dag was voor 40% bestemd voor de kerk en de ZOA, in totaal is dit een bedrag van ruim €1.100,00!

Deze beurs is niet mogelijk zonder vrijwilligers. Achter en voor de schermen moet er veel werk verzet worden. We hebben nu al hulp gekregen van een aantal vrijwilligers, waar we heel blij mee zijn. Dank voor jullie tijd en inzet. De volgende kinderkledingbeurs staat gepland op D.V. 30 september a.s.

 

Contactpersonen

 • Kevin de Pagter, (voorzitter), Noordstraat 44, tel.0118 – 567973.
 • Sander van Belzen, (penningmeester), Agathastraat 59, Aagtekerke, tel.0118 – 436312.
 • Elina Francke, (secretaris), Gravenstraat 84B, Middelburg, tel. 063316455.
 • Trudy Marteijn, Koningin Julianalaan 32, tel.0118 – 603135.
 • Jacqueline van Belzen, Akkerlaan 24, tel.06 – 20270 65488.
 • Robert Verton, Veerseweg 145, Middelburg, tel.0118 – 853583.
 • Pieter Voets, Sint Jooslandstraat 7, Nieuw- en St.Joostland, tel.06 – 5733 5419.
 • Christian Hofman, Nieuwlandseweg 28, tel.0118 – 850532.
 • Willemieke van Belzen, Agathastraat 59, Aagtekerke, tel.0118 – 436312.
 • Arienne Meerman, Prinses Beatrixstraat 7, tel. 602751.
 • Jeffrey van der Horst, Quarleshavenstraat 6a, Nieuw- en St.Joosland, tel.06 – 1057 1970.

De werkgroep heeft een eigen facebook-pagina voor de laatste mededelingen, acties, updates, fotoverslagen etc. Kijk snel!